12-08-07

Op teevee: Catharina de Grote

250px-Katarina_den_stora
bron: Wikipedia

'Catherine the Great' is een tweedelig docudrama over de roemruchte Russische tsarina die Rusland grondig hervormde. Maar die minstens even bekend is om haar stormachtige liefdesleven.

Catharina de Grote (1729-1796) was het prototype van de 'verlichte despoot'. Ze regeerde met ijzeren hand. Grootschalige oorlogen om het Russische grondgebied uit te breiden, schrikten de tsarina niet af. Verder introduceerde Catherina de Grote ongemeen moderne politieke en verregaande maatschappelijke vernieuwingen. Prins Potemkin bestuurde samen met Catherina Rusland. Hun obsessionele liefdesrelatie is nog steeds een bron van vele speculaties.

Dit weelderig docudrama werd opgenomen op locatie in Rusland. En citeert veelvuldig uit de uitgebreide brievencollectie en dagboeken van Catharina. Het eerste deel van de film behandelt vooral de jeugd- en huwelijksjaren van Catharina, haar intellectuele en politieke ontwikkeling, tot en met haar machtsgreep in 1762. Het tweede deel gaat over haar verwezenlijkingen als tsarina en haar relatie met Prins Potemkin.

Deze tweedelige docudrama wordt uitgezonden op zondag 12 en 19 augustus omstreeks 21u05 op Canvas.